Айран
Айран - один з найдревніших кисломолочних напоїв країн Середньої Азії та Закавказзя, прекрасно втамовує спрагу, володіє великою кількістю цілющих властивостей, являється відмінним доповненням до гострих та м′ясних страв. Айран прекрасно поєднується з ароматними травами, такими як петрушка, кріп, м′ята, базилік. Також смакує в поєднанні з фруктами. Для цього в айран слід покласти шматочки улюблених фруктів і дати настоятися кілька годин, а перед вживанням збити за допомогою блендера. Пропонуємо найпростіший рецепт приготування айрану в домашніх умовах.
Вам знадобиться:
йогурт густий (жирний кефір) | 1 л |
вода мінеральна газована | 0,5-1 л |
сіль | |
лід колотий |
Приготування:
1. Мінеральну воду і натуральний йогурт попередньо охолодити протягом 1 год.
2. Викласти йогурт в глибоку посуду, вінчиком ретельно збити до однорідної пишної маси, після чого за смаком покласти сіль. Безперервно збиваючи, тонкою цівкою вливати в пишну масу з йогурта холодну мінеральну воду. Айран повинен бути пінистим і шипучим. За бажанням можна змінювати пропорцію води. В солоний напій також можна додати дрібно посічену зелень петрушки (кропу), очищений, натертий або дрібно порізаний огірок. Для прискорення часу приготування айрану, помістити всі необхідні продукти в блендер і збивати 35-40 секунд.
3. Готовий айран перелити у високі келихи і додати колотий лід.
4. Оскільки айран швидко розшаровується на воду та молоко, готувати його потрібно безпосередньо перед подачею, а зберігати в холодному місці. Якщо ж айран простояв більше години, то перед вживанням його збовтайте.
5. Цей напій можна вживати як самостійне блюдо, так і доповнення до різноманітних гарнірів: наприклад, гречаної каші або картопляного пюре.
Смачного!